top of page
Poza scriitoruluiOvi Serdean

De vorbă cu Rodica, despre 10 ani de CrossFit, 5 ani de ROA și 4 mutări de locație

Actualizată în: 17 oct.



Pentru că în aproximativ o săptămână urmează să ne mutăm în a 4-a locație (încă lucrăm, as we speak, la șantier), am scos de la naftalină câteva poze din locația numărul 3, de la petrecerea aniversară de 3 ani ROA, când am avut-o pe Nadya, super fotograf și membru începător la ROA, în vizită. Și am scos câteva poze de la naftalină și cu celelalte 3 șantiere, dacă tot am deschis cutia cu amintiri. 😅 Mulți dintre voi nu cunosc poate toată povestea, așa că este o ocazie bună să aflați istoricul nostru, acum că...


...mai avem puțin și facem 5 ani, și am trecut la a 4-a locație. Nu avem 4 locații, ci 4 mutări.

🫠


Cu Nadya am făcut cunoștință prin intermediul sălii. Ea tocmai se mutase din Chișinău în București și o prietenă comună, Catrina, care venea la noi la sală, i-a făcut „lipeala” cu sala, cu un scop anume, să aibă o primire cât mai caldă aici în noul oraș unde nu cunoștea decât 2 oameni. Primul ei contact călduros cu Bucureștiul a fost la CrossFit ROA, unde a găsit o comunitate de oameni de toate felurile, prietenoși, glumeți, deschiși, care se întâmplă să facă și CrossFit. 😄


La o cafea cu Nadya, ea a fost curioasă să afle povestea noastră. Cu antreprenoriatul în sânge, a rezonat ușor cu povestea noastră întortocheată. Cum de suntem 6 în echipă, cum de am decis să investim într-o sală. Și în principiu de ce am fost așa de nebuni. Mi-a trimis câteva întrebări, pentru că mulți urmăritori de-ai ei erau curioși să afle ce facem noi la sală, dacă este chiar așa de greu pe cât pare, Nadya postând poze cu căței, gantere pe jos, câte o greutate colorată de 2,5 kg lângă bara de 7 kilograme. Pentru că fiecare om de la noi începe așa, și face cât poate, în ritmul lui. 😄


Povestim mai jos. ☕


Deschiderea unei săli de CrossFit - de unde a venit ideea și, "pe scurt", cum ați reușit să demarați acest proiect? Cu ce a început concret munca asupra brandului Crossfit ROA. De ce ROA?

Lucram într-o agenție de comunicare independentă și am crescut odată cu ea – am văzut ce înseamnă să ai un business al tău. Frustrările agenției erau și ale mele. Am lucrat cu antreprenori locali și am văzut ce înseamnă să crești un business de la zero, cu resurse limitate. Cu toate astea, forța de atracție față de nou, potențialul pe care îl vedeam în atâtea proiecte și oameni mă motivau și îmi dădeau o energie pe care nu știam că o am în mine.




Deși munca asta de la zero presupunea un proces chinuitor, se pare că îmi plăcea la nebunie. Conștient, NU am îndrăznit niciodată să îmi doresc să deschid un business (aveam doar mici fantezii). Am descoperit CrossFit-ul în 2014 și pur și simplu nu am mai știut altceva. L-am cunoscut pe soțul meu prin CrossFit și, după o primă ieșire cu gașca, seara în timp ce mă conducea acasă, l-am întrebat unde lucrează. Mi-a răspuns scurt, hotărât, că lucrează în armată dar planul lui este să își deschidă o sală și să facă din asta un business serios.





Nu am dat mare atenție răspunsului – câțiva ani mai târziu mi-a propus să deschidem o sală împreună. Am refuzat cu vehemență. 😅 Au urmat 2 ani în care începusem să cochetez tot mai strâns cu ideea, să facem planuri, să scriu idei, să salvez imagini, să căutăm spații, să îmi imaginez cum ar arăta concret. În 2019 am deschis într-un garaj din Aviației cea mai mică sală de CrossFit din București, de fapt din țară, cu un format unic: clase mici, aproape private, de 4-5 persoane. Este un format hibrid pe care l-am adaptat și pe care o să îl regăsiți și în noua locație de la Piața Victoriei.





ROA pentru că la momentul actual eram 3 parteneri – Rodica (eu) – Ovi (soțul meu) – Andrei (un prieten comun) – numele a fost sugerat de alți 2 parteneri care până la momentul deschiderii s-au mutat din oraș și implicit au ieșit din business. A fost firesc numele, având inițialele noastre și ușor de înregistrat ca licență la CrossFit Headquarters.


Între timp Andrei a decis să plece din echipă având alte planuri de dezvoltare, dar ROA a rămas. Au fost vremuri nebune, am deschis o sală în câteva luni, doar noi 3. Munceam și la birou, și pe șantier. Veneam seara de la muncă și mă antrenam într-un colț de câțiva metri, singurul pe care îl amenajaserăm cu puțin cauciuc.



Ovi, Rodica, Andrei (formula din 2019 de la care provine ROA).


Astăzi suntem într-un alt format de acționariat. Ni s-au alăturat alți 4 prieteni pe care i-am cunoscut tot prin CrossFit: Alin Popescu și Neviser Popescu, Vlad Diaconescu și Angi Diaconescu. Am trecut printr-o pandemie grea din punct de vedere business în sport împreună, și încă 2 șantiere – 2 relocări.


Acum suntem în al 4-lea șantier, ne mutăm sala aproape de Piața Victoriei.

Strada Lebedei 10.





Nicio clipă nu mi-am imaginat că va fi atât de greu în acești aproape 5 ani de când am deschis. Însă am învățat foarte multe și ne-am dezvoltat într-un mod în care nu cred că am fi făcut-o dacă nu am fi avut sala.


Care ar fi recomandarea ta pentru cei care intenționează să înceapă propriul lor proiect? De unde ar trebui să înceapă?

E bine să se asigure că nu văd antreprenoriatul ca pe un „exit plan” din alt job, ca răspuns la o plafonare, ca proiect de viață. Pentru că antreprenoriatul deși poate fi toate acestea, el te ține constant în mișcare, te provoacă de dimineață până seara, nu este ceva în care trebuie să te așezi prea comod. Antreprenoriatul de tip start-up nu este zona ta de confort. Trebuie să știi foarte bine de ce, cum, și mai ales să ai un plan de business bine pus la punct. Recomandarea mea ar fi, pe cât posibil, să facă practică, să lucreze în domeniu, orice care să le permită să guste pe pielea lor ce înseamnă, CU TOTUL, bune și rele, un business propriu.


Dacă îmi amintesc corect, te specializezi mai mult în copywriting. Ce putere au cuvintele/textul? Ce înseamnă copywriting-ul de calitate?

Au puterea de a relaționa. Cred că este tot mai greu să relaționezi și să fii autentic, nu doar ca brand, ci și ca oameni. Un copywriting bun este și autentic din punctul meu de vedere. Ce e al tău, doar al tău, și ce dorești să comunici doar tu, original, este ceea ce ar trebui să apară în comunicare. Testul suprem este dacă am o idee și mă pregătesc să o pun în scris și brusc mi se pare foarte flat, boring, nimic nou sub soare – mă opresc și nu o mai pun. Nu scriu fără sens (fie că e un inside joke pentru comunitate, fie că răspunde la niște întrebări care tot apar în rândul clienților, sau în mintea începătorilor care ne caută pagina... orice scriu trebuie să aibă sens).


Ce înseamnă pentru tine cuvântul „brand"?

Reputație. Percepția în mintea consumatorilor, prietenilor, copycat-urilor, competitorilor și per total impresia generală, un sentiment de da sau ba. Fiecare interacțiune cu business-ul adaugă sau scade din brand. E o entitate vie, relevantă. Vrei să fie mai mult „da” decât „ba” în ea și să fie relevantă.



Brandul cuprinde și grătarele ROA 😅


Observând nu doar clienții tăi, ci în general brandurile și companiile, care e greșeala în marketing pe care companiile o fac cel mai des?

În bula mea de acum câțiva ani vedeam mai multe greșeli și situații care mă făceau să mă întreb: cum au putut să scrie asta? Cum au putut să pună banner-ul ăsta? Am pățit de câteva ori să mi se copieze cuvânt cu cuvânt postări, să văd idei preluate și implementate pe alte branduri. Și de când am deschis sala am pățit lucruri similare și cred că se întâmplă pentru că nu existau persoane specializate care să se ocupe de Social Media (spre exemplu), ci persoane care făceau de toate și scopul lor era doar să livreze. Cred că face parte dintr-un proces de dezvoltare și asta.


În bula mea din anii recenți văd multe proiecte creative, îndrăznețe, experimentale, mai multă atenție acordată comunității din jurul brandului tratată fundamental mai sănătos, văd creativitate și poftă. Cred că piața a evoluat și continuă să evolueze, fiecare „mai bine” inspiră un ”și mai bine” și mi se pare foarte frumos lucrul ăsta. Și noi am evoluat și învățat din greșeli.


Câte persoane ți-au spus că CrossFit-ul nu este pentru femei? Și de ce ai ales în mod specific CrossFit-ul?


Nu mi-a spus absolut nimeni în mod direct asta. În schimb, la ziua mea de naștere prieteni mai hazlii scăpau în urări „să nu te faci mai musculoasă, că ești bine așa”, în grupul de prieteni care făceau CrossFit observam des cum erau ridiculizate atletele care făceau asta profesional, pe baza aspectului fizic.


În vestiar, de când am deschis sala, e un subiect la ordinea zilei, fetele, femeile la început aproape toate declară că sunt nemulțumite – cred că este ceva cronic – și vor părți ale corpului pe care anatomic nu ar putea să le aibă niciodată, în timp ce le este foarte teamă să nu devină prea musculoase. Din fericire, fetele ROA știu toate adevărul, there is no such thing, nici prima parte, nici a doua. Sunt foarte, foarte multe preconcepții care vizează locul femeilor în sport, darămite în CrossFit, care e și mai plin de prejudecăți pentru că e un sport mai greu, mai intens și implică absolut toate sistemele de dezvoltare – cardio – forță – gimnastică. Nu doar lucrezi fesieri, ci tot corpul muncește 130% mai tare să țină o greutate în echilibru când faci o genuflexiune cu bara deasupra capului. Nu pompezi sânge exclusiv într-o anumită parte a corpului, ci dezvolți echilibru, întărești articulații, ligamente, toată musculatura se dezvoltă armonios și capeți rezistență.




 

De asta am ales CrossFit-ul. Mă înnebunea ideea de a pierde timp în sală lucrând cu mintea în altă parte. Am început să fac sport ca să slăbesc și am reușit să fac asta dar pierdusem orice formă după câteva luni de alergare.


După ce m-am documentat și am înțeles că trebuie să încorporez strength training, am început să fac exerciții cu bidoane de 5l de apă acasă și un kettlebell de 8 kg. M-am adaptat repede și am căutat o sală unde să pot să fac mai multe, într-o comunitate.


Îmi place mult ideea de a fi dezvoltat 360. Să poți alerga rapid, să ai forță în brațe cât ai în picioare, să nu faci febră de la abdomene că sunt prea ușoare deja, lucruri de genul ăsta. Îmi place că descoperi un potențial fizic de care habar nu aveai. E păcat și trist că femeilor li se vinde altceva astăzi și le e frică să facă mișcare. Le e frică să se bucure de ce poate corpul lor realiza.



Credit foto: Nadya Glo Photography https://www.nadyaglo.com/


Observând femeile care vin la sala de antrenament, ce au toate în comun? Cele care vin de mult timp la antrenamente se schimbă ca persoane sau există modificări doar în forma fizică?


Toate sunt temătoare și se gândesc la accidentare. Sunt timorate și intimidate. Aproape mai toate au un dezechilibru foarte mare având trenul superior subdezvoltat față de trenul inferior și muncesc foarte mult să le aducă undeva în echilibru. Cele care prind gustul prind viață și le vezi cum strălucesc de la lună la lună, sunt „studioase” și evoluează rapid. Cam în câteva luni încep să-și tonifieze brațele – le apare faimosul „triceps flex” – multe pentru prima dată reușesc fizic să simtă că au acest mușchi.


Ce observă multe este sculptarea corpuluideși pe cântar nu sunt mari modificări. Hainele stau altfel și corpul capătă formele acelea de fitness model. Chiar sunt multe descoperiri în oglindă. 😏


Per total, aș spune că cele care vin de mult timp chiar devin alte persoane. E de bine. ❤️



Credit foto: Nadya Glo Photography https://www.nadyaglo.com/


De câte ori te-ai gândit să renunți la antreprenoriat și de ce? :)) Și ce te motivează să nu faci asta?

Gândurile astea au devenit un reflex și s-au instalat odată cu pandemia, o sală temporar ținută într-o livadă cu staff limitat și resurse limitate, antrenamente online, 3 șantiere, probleme la locație, formare staff și echipă. Hahaha. Și lipsa salariului. Se spune că trebuie să stai minimum 10 ani într-un proiect ca să îți dai seama dacă mai merită sau nu continuat, timp în care să faci tot posibilul. Cred că este foarte important și sănătos să îți pui problema renunțării – în ea găsești multe răspunsuri. În cazul meu, a fost nevoie să fac curat în multe gânduri și așteptări, să fiu foarte clară cu planurile mele personale, de viață, ca să pot lua decizia de a continua. Chiar dacă închei un proiect, nu înseamnă că totul s-a încheiat, potențial există în zeci de mii de alte proiecte pe care nu le-ai gândit/visat încă.





Cum te-ai schimbat de când ai devenit co-fondatoare a Crossfit ROA?

La început, recunosc că am cunoscut un tip de singurătate care nu știam că există. O singurătate socială/carieră/viață personală cuplată cu frustrările și nesiguranțele unui start-up cu miză financiară mare (pentru mine). Brusc am fost încadrată în cercul de prieteni/rude simultan în categoriile „patron”, „neangajat”, „cum e să nu faci nimic toată ziua?”, „și, vine lumea la sală?”, „câți bani ați băgat?”, „măi, voi ați riscat foarte mult cu sala...”, „ooo, dar o duceți bine, văd că azi a fost full la ore, vă merge bine”.





Așa că în ordine cronologică aș începe cu:


Urăsc ideea de patron (de sală, cel puțin) și cum se raportează oamenii de pe la noi la „patronat”. Îmi doresc să trăiască mai mulți pe pielea lor cum e să fii „patron” și ce înseamnă să dezvolți un business timp în care nu faci nimic toată ziua, sau la polul opus, în care doar te antrenezi – se pare că în imaginarul colectiv asta face un patron de sală. 😅


Apoi, transformările pe care le resimt cel mai puternic și care sunt binevenite:


Cern mai bine grâul din neghină. Și în general cred că am dezvoltat o nevoie și un simț al esențialului în orice fac. Ce contează, ce nu contează.

Am o afinitate și un respect și mai mare pentru antreprenorii tenace, care evoluează de la an la an.

Am o înțelegere mai bună a ceea ce înseamnă MUNCĂ vs. program încărcat.

A fost un test pentru relația și, este, în continuare, un test în căsnicia mea cu Ovi. 🥵 😅 Am învățat amândoi foarte multe unul de la celălalt și nu îmi imaginez cum am fi putut face altfel. Ne-a provocat în foarte multe feluri și ne-a făcut să devenim mai buni, fiecare, în rolul lui.

Am mai multă înțelegere față de partenerii de afacere.

Am foarte multă energie să explorez și alte gânduri și idei de dezvoltare, proiecte noi, care înainte poate că mă copleșeau.

Am flexibilitate și rumeg cu plăcere idei non-stop.  


Poți oferi puține informații despre sala de antrenament și programul de antrenament: unde se află, care este programul, cât costă și cui i se recomandă să încerce CrossFit-ul?


Am creat un ghid al începătorului special pentru cei care au întrebări și nu știu de unde să apuce CrossFit-ul, venitul la sală în general:


Concret, citiți acest pdf și vă veți face o idee mai clară: https://tinyurl.com/GhidulIncepatorului

Și am explicat și pe site pas cu pas, inclusiv cu tarife, orar: https://www.crossfitroa.com/ghidul-incepatorului.


În luna mai ne vom muta în noua locație, aproape de Piața Victoriei, pe strada Lebedei 10. Suntem foarte entuziasmați. Avem mult de muncă, dar simțim că în final, acesta este start-ul de care am fi avut nevoie în 2019, la care speram, când am început. ❤️





Recomandăm CrossFit-ul oricui – chiar nu contează unde te afli acum – de la couch potato plin de chips-uri si bere (deși te-ar ajuta să schimbi ceva aici) până la alergători care au nevoie de mai multă forță și explozie, oameni care doar vor să slăbească, oameni care vor să urce scările fără să ia pauze, oamenii care își doresc să fie activi, mămici și tătici care vor să trăiască mai sănătos și să ofere un model în familie.





Avem grijă față de fiecare membru care ne calcă pragul, avem un sistem special în care alocăm câte 2 antrenori la ore, unul din ei dedicat celor aflați la început, discuții constante legate de program, recomandări, consiliere de nutriție, somn, suplimente, dozaj antrenament, adaptare în funcție de condiții medicale și limitări fizice.


Vrem să dăm mai departe ceea ce nouă ne-a schimbat viața iremediabil în bine – și facem asta cu răbdare și respect față de procesul fiecăruia.


Cerem în schimb răbdare. 😃


Credit foto: Nadya Glo Photography https://www.nadyaglo.com/


Credit foto: Nadya Glo Photography https://www.nadyaglo.com/


471 afișări1 comentariu

Postări recente

Afișează-le pe toate

1 коментар


Bogdan Georgescu
Bogdan Georgescu
03 трав.

❤️

Вподобати
bottom of page